Jordi Caballero Arquer

Jordi Caballero Arquer
Cicle Formatiu d'Educació Infantil (2n A)
Curs 2010/11 - IES Francesc Ribalta - Castelló de la Plana


dilluns, 11 d’octubre del 2010

Dinàmiques de Confiança

DINÀMICA 4: Dinàmiques de Confiança (Miryam Ruiperez)
Aquesta dinàmica s'ha dividit en 4 subdinàmiques:
“La fortaleza”, “Nariz con nariz”, “El viento y el árbol” i “Pío Pollo”.

Classificació de la dinàmica:
Dinàmiques de confiança.

Objectius de la dinàmica:
  • Crear un ambient positiu en el grup
  • Construir confiança grupal
  • Intercanviar experiències i sentiments
  • Estimular l'autoconfiança
  • Promoure el treball en comú
  • Posar a cada persona en la situació de tindre seguretat i confiança amb els seus companys/es
  • Desenvolupar l'apropament als i les altres
  • Promoure un apropament físic entre els membres del grup
  • Eliminar pors
  • Experimentar una situació de “no control”

Destinataris (edat apropiada):
En principi van totes adreçades a nens/es d'entre 5 i 6 anys, excepte la del “vent i l'arbre” que seria més aviat per adolescents o adults.
En aquesta dinàmica, triarem un grup d'entre 6 i 8 persones amb la intenció de formar un cercle més tancat, per donar així més confiança per a la persona que actua com a arbre.

Mida del grup
Totes les dinàmiques estan enfocades per a realitzar en grup tota la classe, excepte la del “vent i l'arbre” què hem comentat al punt anterior.

Temporalització (durada)
Cada dinàmica tindrà una durada, en principi, d'entre 5 i 10 minuts, sempre depenent del desig del grup, si han gaudit la dinàmica més o menys i volen repetir-la o no.

Recursos (materials, econòmics, espacials, humans...)
Recursos Materials: Una cadira per cada membre del grup i dos mocadors per a embenar els ulls (sols en la dinàmica de “Pío pollo”).
Recursos Humans: Els membres del grup i el dinamitzador/a.
Recursos Espacials: La dinàmica es pot dur a terme tant a l'aire lliure com dins de l'aula, sempre que hi haja prou espai.


Desenvolupament
“La Fortaleza”
Una volta triat un voluntari/a, formem un rotgle tota la resta del grup unint mans i peus. El company/a que hi és a dintre, ha d'intentar eixir i el grup li ho ha d'impedir.
Si aconsegueix esmunyir-se i eixir-se'n del cercle, passaran al centre els companys/es per on s'ha colat.


“Nariz con nariz”
El grup formarà novament un rotgle, i dins quedaran dos companys/es.
Aquests/es s'hi estaran amb els ulls embenats i a una certa distància i sense saber on es troba l'altre.
El joc consistirà en que es troben (podent ser ajudats per la resta de companys/es ) i aconseguisquen fregar-se nas amb nas.
Una volta ho han aconseguit, es canviarà de parella... i tornem a conmençar.

“Pío pollo”
Aquesta volta, el grup formarà un cercle, però asseguts/des a les cadires, excepte un participant que restarà al mig, amb els ulls embenats.
Després de donar-li unes voltes per tal de desorientar-lo, aquest company/a haurà d'anar cercant la gent asseguda, seient al seu regàs i dient “Pío”... esperant a veure amb quin soroll d'animal li respon la persona asseguda. Si no és el “pollo”, haurà de seguir buscant-lo.

“El viento y el árbol”
En aquesta dinàmica, com hem dit, formarem grups d'entre 6 i 8 persones formant un cercle molt tancat. Una d'elles se sitúa en el centre amb els ulls tancats i els peus junts (serà l'arbre) i la resta de companys (que seran el vent) que mou l'arbre, espentant-lo amb suavitat d'un costat a l'altre, però sense deixar-lo/la caure mai.

Variants
En la dinàmica de “La Fortaleza”, per tal de fer-la menys difícil podem introduir més gent dins el cercle, o establir limitacions a la gent del mur, com ara no poder usar les mans (sols els muscles).

En la dinàmica de “Nariz con nariz”, podríem anar variant les parts del cos per fer-lo més divertit.

En la dinàmica de “Pío pollo”, com a la de la Fortalesa, podríem també afegir més companys buscant el pollastre o buscar més d'un animal alhora.

Avaluació
Una volta finalitzades les activitats, obriríem un torn de paraula personal, seguint tota la roda de gent, per deixar que cadascú expressarà com s'ha sentit, si li ha agradat o què li ha agradat més, què canviaria, etc... .

Observacions
Per a mi totes les dinàmiques van estar prou bé, però la que més em va agradar va ser sens dubte la de “l'arbre i el vent”, pel que te de “d'arriscada” i de confiança “cega” en la resta del grup. Amb totes les diferències, però per moments em recordava algunes teràpies de confiança en el grup que es fan per a directius d'empresa, el que demostra la vigència i el valor de conceptes com la confiança i el treball en equip.


(torna a l'inici)