Jordi Caballero Arquer

Jordi Caballero Arquer
Cicle Formatiu d'Educació Infantil (2n A)
Curs 2010/11 - IES Francesc Ribalta - Castelló de la Plana


dilluns, 13 de desembre del 2010

Dictar un dibuix

DINÀMICA 9: Dictar un dibuix (Marta Alberola)

Classificació de la dinàmica
Dinàmica de comunicació.

Objectius de la dinàmica
  • Observar la diferència entre la comunicació unidireccional i la bidireccional.
  • Adonar-se dels possibles problemes de la comunicació.
  • Reflexionar sobre aquests problemes.

Destinataris (edat apropiada)
Des d'adolescents fins a adults.

Mida del grup
Tota la classe, però agrupats/des en parelles.

Temporalització (durada)
Entre 15 i 20 minuts.

Recursos (materials, econòmics, espacials, humans...)
Recursos Materials: Un llapis o boli i un full de paper per participant.
Recursos Humans: Tots els membres del grup i el dinamitzador/a.
Recursos Espacials: La nostra aula.

Desenvolupament
El dinamitzador/a col·locarà els membres dels grups per parelles, quedant un dels membres de la parella assegut davant de l'altre.
La persona que resta darrere realitzarà un dibuix al seu full de paper, sense que el company/a de davant el puga vore. Una volta acabat el dibuix, la persona de darrere li haurà de descriure oralment el seu dibuix per tal que la persona de davant el puga reproduir exclusivament amb la informació que li haurà donat el company/a, ja que en aquesta dinàmica la comunicació serà unidireccional, i per tant la persona de davant no podrà fer-li cap pregunta.
Una volta acabats tots els dibuixos, aniran eixint les parelles a la pissarra per mostrar-li a la resta del grup els seus dibuixos, comparant-los amb les diferències i similituds que hi puguen tindre, donant-nos peu a comentar la importància de la comunicació (bidireccional) en les relacions humanes.
Posteriorment, podríem repetir la dinámica, però canviant les parelles de lloc, i donant-los així també l'oportunitat d'experimentar aquesta comunicació unidireccional.

Variants
Una variant d'aquesta dinàmica podria ser la realització d'aquesta introduint la possibilitat de la comunicació bidireccional, donant peu a la comparació amb la modalitat anterior i a la posada en valor de la comunicació bidireccional.
Primer podríem limitar les preguntes de la persona de davant amb preguntes de Sí o No, i després podríem permetre una comunicació totalment lliure entre les parelles.

Avaluació
Una volta realizada la dinàmica, ens preguntarem com ens hem sentit amb els diferents models de comunicació, si hem notat diferències en el resultat gràfic a mesura que millorava la comunicació, o què ens ha paregut en general l'activitat (interessant, curiosa...).

Observacions
La dinàmica em va agradar prou perquè al introduir l'element gràfic quedava clarament plasmada la gran importància de la comunicació en les relacions personals i quedava també plasmades les diferències a l'hora de la representació gràfica de conceptes entre les diferents persones.


(torna a l'inici)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada